zondag 10 april 2011

Zondag Buienrader, Bert Brussen en Geen Stijl

Het zijn de pioniers, "de vrije jongens" die internet ontwikkelen en ontwikkeld hebben. Zonder last of ruggespraak hun hobby uitoefenen. Uit frustratie, geldingsdrang of nobele drijfveren. Soms uit puur pragmatisme. Marktplaats is geboren doordat de magazijnen van een groot kringloopbedrijf volstroomden en het plan werd opgevat om dan maar rechtstreeks de verkoop van spullen via internet te regelen. Startpagina.nl is ontwikkeld door een brave huisvader die op zijn zolderkamer een pagina ontwikkelde om zijn familie en vrienden te helpen bij het vinden van leuke en interessante sites. Facebook is bedacht door meneer Marc Zuckerberg die uit liefdesverdriet en ernstige gevoelens van jaloezie een moderne wijze van stalking bedacht. En zo is de rij bijna onuitputtelijk. Het heeft de oprichters van weleer geen windeieren gelegd. Verleden week is Buienradar.nl verkocht. Aan RTL. Zoekmachine ILSE is verkocht aan VNU Media. Oude media kopen nieuwe media.
Het gaat om techniek, toepassingen, vormgeving, inhoud maar ook stijl en inhoud. Gisteren een interview met Bert Brussen in de Volkskrant (waarom doet die naam me steeds denken aan Hier Parijs hier, Jan Brusse??) van Geen Stijl. Na de overstap van Nico Dijkshoorn van Geen Stijl naar De Wereld Draait Door en de move van Geen Stijl om zich via PowNed te conformeren aan het Publieke Bestel -Rutger is al bijna de ideale schoonzoon geworden- gaat nu ook Bert Brussen van Geen Stijl de overstap maken. Van het Ongefundeerde, Nodeloos Kwetsende, en Tendentieuze Weblog naar de gerespecteerde, brave Volkskrant dat steevast door Geen Stijl de Azijnbode wordt genoemd. Bert Brussen gaf gisteren in de Volkskrant al aan dat hij erop hoopt dat zijn stukjes tot vele opzeggingen zullen leiden. Hij heeft er zin in.

Het zal hem niet makkelijk worden gemaakt. Een paar pagina's terug in dezelfde Volkskrant geeft Thom Meens aan dat de Volkskrant een nieuw beleid introduceert voor klagers en reageerders op artikelen. Onder de naam Ombudsman schrijft Meens dat vanaf nu alle reacties strak gecensureerd zullen worden. Eerst moet je je met naam en toenaam bekend maken, geen punt, maar daarna wordt je reactie ook nog eens onder de loep genomen door een team van specialisten die beslissen of je schrijfsel door de beugel kan. Hij waarschuwt, dat kan soms lange tijd duren! Als de reactie door de molen van de bureaucratie is gegaan en de toets der kritiek heeft doorstaan dan mag het op het snelle medium dat internet heet gepubliceerd worden. Dat is pas Geen Stijl.