donderdag 8 augustus 2013

ZZP'ers, Max Pam, zelfstandigenaftrek en de boze plannen van het kabinet

Er zijn in Nederland naar schatting 800.000 ZZP'ers. Een flink deel daarvan mag jaarlijks zo'n 7.300 van de belastbare winst aftrekken als zelfstandigenaftrek. Aftrekken dus, het is geen cadeautje. Omgerekend naar netto bedragen is dat gemiddeld ergens tussen de 200 en 300 per maand. Voor modale ZZP'ers het lage bedrag, voor de wat betere betaalde ZZP'ers het hogere. Het kabinet wil deze zelfstandigenaftrek afschaffen.

Die aftrek is er niet zomaar. In de column van Max Pam in de Volkskrant van gisteren trok Pam flink van leer tegen het standpunt van het kabinet. En hij heeft gelijk.

Het maandelijkse voordeeltje is een tegemoetkoming voor een tal van kosten die voor reguliere werknemers reeds gedekt zijn: bijdrage pensioenpremie, zekerheid van doorbetaling bij ziekte, ontwikkel- en scholingsactiviteiten in de tijd van de baas, tijdige betalingen van salaris (geen voorfinanciering), kerstpakketten, vakantiegeld, eindejaarsuitkeringen, goedkopere verzekeringen, oudelullendagen en zo meer en zo verder.

Een ZZP'er waakt er wel voor om ziek te worden (geen doorbetaling), waakt er wel voor om zich zaterdags op het voetbalveld onderuit te laten schoppen (er is geen baas die de uurtjes thuis of in het ziekenhuis financiert), neemt weinig risico tijdens het skiƫn (als de ZZP'er dit soort uitjes zich al kan permitteren).
In ruil voor die vakanties besteedt de ZZP'er zijn niet doorbetaalde uren aan: verwerving van nieuwe opdrachten, gesprekken en PR, aan zijn eigen administratie en aan denk-, scholings-, en ontwikkelactiviteiten.

Wel eens een klagende, slecht uitziende ZZP'er bij de koffiemachine zien staan? Zelden of nooit. En was dat wel het geval, dan was dat waarschijnlijk de laatste dag dat de ingehuurde kracht daar rondliep.

Ja, de ZZP'er berekent een uurloon door aan de opdrachtgever dat doorgaans een fractie hoger is dan het bruto-bruto salaris van de gelijkwaardige functie waarvoor de ZZP'er is ingehuurd. Echter: zonder alle doorbetalingen zoals hierboven vermeld. Voor pensioen, arbeidsongeschiktheid en voor tijden van minder werk dient de ZZP'er zelf te sparen. Ooit in verdiept hoe duur een arbeidsongeschiktheidsverzekering is voor ZZP'ers en de dekkingsgraad bekeken? Doen, leuk, al is alleen maar voor een avondje pret.

ZZP'ers klagen niet. Nu wel: dat het kabinet zo achteloos overweegt om het kleine beetje extra belastingvoordeel dat direct ingezet wordt om noodzakelijke uitgaven te doen en van wat er overblijft reserveringen te maken, wordt afgeschaft is een schande en in veel gevallen een persoonlijke ramp.

Er heerst een beeld dat ZZP'ers het allemaal economisch voor de wind gaat. Dat beeld wordt ondersteund omdat ze vrolijk kijken, goedgemutst aan de slag gaan en minder ziek zijn. Ja, dat moeten ze wel. Om rond te komen.

Binnenkort een column over de grote voordelen van het ZZP'er zijn, die zijn er volop. Al zijn die grotendeels immaterieel van aard.