zaterdag 12 februari 2011

Zaterdag Muziekdag Uprising Egypt ondersteund met muziek

Wat is er nog aan het nieuws toe te voegen op de dag na het vertrek van Mubarak. Kranten op tafel. Volkskrant, NRC, de Gelderlander, grote koppen, lachende mensen, maar ook veel vertwijfeling. De afgelopen weken zijn snel gegaan. Na de val van Ben Ali in Tunesie was al gauw Egypte wereldnieuws. De aanloop tot de val van Mubarak zal niet licht vergeten worden. Beelden van het Tahrirplein zijn gegrift in het geheugen. Een compilatie van de eerste dagen vanaf eind januari ondersteund met toegankelijke hiphop rap is nu breed te zien op You Tube
http://bit.ly/i0bHoG echt kijken! Sporadisch commentaar door de muziek en de beelden heen van Egyptenaren op het plein en de aanwezige Al Jahreera correspondent.

Zaterdag Muziekdag op de Blog van Dagtaak. Misschien is deze clip voldoende. Anders is The Cure met Fire in Cairo nog een optie!


"For what's worth Mr Soul"

Buffalo Springfield gaat weer optreden? Pensionado's Stephen Stills en Neil Young gaan volgens de Rolling Stone in 2011 weer "on tour" met hun eerste band. Hun laatste optreden in de originele setting was 43 jaar geleden. Vraag opa en oma om geld, want de heren staan niet bekend dat ze voor weinig optreden.


Voor meer achtergrond, hier link je naar The Cover of the Rolling Stone , met een impressie van een optreden op een Amerikaanse universiteit enkele maanden geleden.





















vrijdag 11 februari 2011

Vrijdag Mubarak, Helden en Martelaren

Kent Egypte een volksheld, of zit er ergens nog een verborgen martelaar in ballingschap??


Alle kranten, alle oude media en sociale media twitteren, hebben live blogs, commentaren, achtergrondverhalen, cartoons en wat nog meer, over Egypte en wat ons nog te wachten staat in het Midden Oosten.

Grootste vraag van dit moment is natuurlijk wat of wie na Mubarak?



Voor zover mij bekend uit alles wat ik volg is het compleet koffiedikkijken. De Moslim Broederschap houdt zich nog even op de achtergrond en zegt geen machtsambities te hebben. wat niet is kan nog komen. Maar hoe voorspelbaar waren de machtswisselingen in een aantal landen waar ook de kracht van het volk heeft gezorgd voor een revolutionaire machtswisseling.

Het Poolse volk had een held, een ware martelaar.




Een man van de straat wars van intellectuele neigingen, sprak erbarmelijk Pools maar wist ondanks en dankzij zijn arrestatie tijdens de staat van beleg in Polen wereldfaam te krijgen en werd President.
Lech Walesa


De machtsoverdracht in Iran, wie herinnert zich nog de Shah van Perzie(?) (lees het prachtige boek van Ryszard Kapuszczinski over hem), resulteerde in de terugkomst van de in Parijs in ballingschap levende Khomeiny. Hij werd als een held verwelkomd. Los van de vraag of we er blij mee moesten zijn, de revolutie kende een ware volksheld.



Ideaal is een man of vrouw die letterlijk symbool staat voor alles wat er mis is in een land en ook nog de menselijke en intellectuele capaciteiten bezit om uit te groeien tot een charismatisch leider die zelfs door zijn voorgangers wordt gerespecteerd.

Nelson Mandela.




Een schrijver, Havel?, desnoods een guerillastrijder die zich bekend gaat maken, Castr0? , een legerleider die op de tank plaats gaat nemen en zelfhandig de draai van de loop verandert (Yeltsin). Nee, die namen hebben we nog niet Ik dacht zelf even aan Sulejmani, klinkt toch Egyptisch, maar blijkt een Servier te zijn. Even doorzoeken nog.

donderdag 10 februari 2011

Donderdag van Nieuwsbrief tot Parool (70 jaar!)



Van eenmans- "Nieuwsbrief van Pieter 't Hoen" tot Verzetskrant "Parool"

Op 10 februari 1941 verscheen de eerste "Parool". Verzetskrant opgericht door Frans Goedhart. Vanaf het begin van de oorlog tot februari gaf hij regelmatig zijn "nieuwsbrief van Pieter 't Hoen" uit, gestencild in een oplage van zo'n 500 exemplaren. Het bereik was vanzelfsprekend veel hoger, het begrip socialmedia onbekend, de bedoeling was dat de krant onder betrouwbare sociale contacten doorgegeven werd. Vanaf 10 februari verscheen de eerste Parool, zie foto onder. De eenmanskrant veranderde van opzet. Er kwam een heuse redactieraad met Koos Vorrink en Wiarda Beckman. De krant werd niet langer gestencild maar gedrukt en de oplage liep op. Aan het eind van de oorlog opgelopen tot ruim 60.000 exemplaren. De laatste Parool (nr 99) in de oorlog verscheen op 6 mei 1945 (zie naast). Een prachtig archief van alle verschenen Paroolkranten en zelfs van de nieuwsbrieven van "t Hoen zijn op internet in te zien via www.hetillegaleparool.nl .


De macht en kracht van het gedrukte woord (nu in dictatoriale regimes: de macht van het digitale woord) is enorm. Het is veelzeggend dat het Parool in zijn openingsnummer niet alleen inging op de acties van de Duitsers ten aanzien van de terreur jegens de Joodse bevolking, maar ook uitdrukkelijk afstand nam van inperking van het gedrukte woord in Nederland. Het verbod op de Maasbode en het stopzetten van de nederlandse boekenweek.
De 7 puntslijst van terreurdaden ( "de lijst is verre van volledig" zo staat erbij) wordt afgesloten met de woorden:

WIJ Willen dit niet! Hoort gij barbaren! en de tijd is niet zo ver meer van ons af dat u dit aan het verstand gebracht zal worden, gij bezetter en gij, die heult met den vijand van ons volk".

woensdag 9 februari 2011

Woensdag HuffingtonPost vs Daily Invisible


De charme van Vischjager en het eenmansblad

Toen ik het nieuws hoorde gisteren of eergisteren dat The Huffington Post voor maar liefst 230 miljoen euro overgegaan is in handen van het Amerikaanse AOL moest ik direct denken aan The Dialy Invisible.
Waarom eigenlijk? In bijna niets zijn deze twee met elkaar te vergelijken op 1 ding na. Beide initiatieven ziijn eenmansacties geweest. Misschien twee dingen: beide "kranten"zijn begonnen met voornamelijk het overnemen van nieuws en berichten die al wijd verspreid toegankelijk waren. Waar The Huffington Post een eigentijdse invulling gaf aan het internet magazine door voor elk publiek wel een aardig feitje te hebben en vele beroemdheden als blogger/columnist wist te strikken; zo wist Julius Vischjager bekendheid te krijgen door vooral hardnekkig zichzelf steeds weer in de kijker te plaatsen. Hij kreeg het voorrecht om bij de wekelijkse persconferentie van de minister-president de laatste vraag te mogen stellen. Meestal over zaken die niets met politiek te maken hadden.



Vischjager was een verdienstelijk pianist. Een regelmatig terugkerende vraag van hem aan de MP ging dan ook over aanwezigheid van een piano in het torentje. Het antwoord dat hij kreeg werd dan keurig in een welhaast onleesbaar handschrift neergekrabbeld en als groot nieuws verkocht in de vele cafe's binnen de grachtengordel. De distributie doet of deed Vischjager zelf. Of Vischjager nog actief is weet ik niet. Wie het weet geef het door. The Huffington Post is nu voor een record bedrag verkocht, dat zal Vischjager, het zij hem gegund, niet overkomen. Of zijn dubbel A4 kranten over een tijd recordbedragen als collector's items gaan opleveren weten we nog niet. In tegenstelling tot de snelheid en actualiteit van The HuffingtonPost had Julius ook geduld en vroeg dit ook van zijn abonnees: "Indien u een abonnement wilt gelieve dan eerst te bellen, om de twee weken krijgt u dan twee Dialy Invisibles thuisbezorgd!".

dinsdag 8 februari 2011

Dinsdag Social Media Revolutie nu ook in Cuba

Achter de foto die ik eerder heb laten zien vandaag, en hieronder wordt weergegeven, schuilt een hele wereld. Cuba is een dictatuur, dat weten we allemaal. Maar een dictatuur die in de beeldvorming iets romantisch heeft gekregen. Zon, zee, muziek. Wie heeft thuis geen beelden of opnames van de prachtige Buenavista Social Club. Een land dat prat op dollars ook het toerisme stimuleert. Zolang we maar niet teveel in contact komen met de bevolking zelf. Over dat laatste gaat het nu. In een poging om het contact tussen het Cubaanse volk en de buitenwereld te controleren is ook het gebruik van Internet in Cuba flink beperkt. Social Media is nauwelijks toegankelijk. In de pogingen van de Verenigde Staten om de oppositie in Cuba te ondersteunen (wat ze natuurlijk la jaren doen) is een trendbruek ontstaan. In plaats van zich te richten op de oude vertrouwde dissidentengroepen wordt er flink geinvesteerd in satelliet telefoons en wifi systemen om het internetgebruik in Cuba te faciliteren. Een van de US Aid mensen die in Cuba actief zijn is al in 2009 gearresteerd op verdenking van het feit dat hij telefoons en andere communicatieapparatuur verspreidde. Afgelopen vrijdag (4 februari 2011) is bekend gemaakt dat deze man ( Alan Gross,61) binnenkort berecht zal worden en hem een gevangenisstraf van 20 jaar boven het hoofd hangt. Het zal de verhoudingen tussen Cuba en de VS niet beter maken. Informatie over deze kwestie is via diverse blogs afgelopen weekend naar buiten gebracht
http://bit.ly/fmoO3R ). In de blog naar welke ik verwijs wordt onder andere een video getoond van een Cubaanse internet expert die aan lieden van de Cubaanse overheid het gebruik van Social Media als twittter en facebook uitlegt. Ook over het gebruik van Blogs gaat hij in "Being a blogger is not bad. They have their bloggers and we have ours. We're going to fight to see which of the two turns out stronger."
Moderne guerilla. Wat zou Che hiervan gevonden hebben?


Kuba walczy z kontrrewolucjÄ… w sieci
In Cuba mag je op de deur kloppen voor de revolutie, anders dan in Noord Afrika kennelijk te weinig toegang tot de Sociale Media (bron: Gazeta Wyborcza   http://wyborcza.pl/55,75477,6115194,,,,9069166.html )


Maandag Wegwerp Hotmail

Hotmail denkt het ei van Columbus te hebben uitgevonden. Een hotmail account dat je weg kunt gooien (?). Hoe werkt het, via je gewone hotmailaccount maak je een alias aan en als je er genoeg van hebt laat je het account weer vallen en maak je weer een nieuwe aan. Hergebruik dus, Hotmail denkt aan het milieu. Als je het rustig na wilt lezen dan is hier de link: http://t.co/C4bP11n . Nergens in het artikel wordt aangegeven wat er met je gegevens wordt gedaan en waar de mail die je keurig netjes op je zoveelste alias hebt ontvangen heen gaat als je het weg hebt geworpen. Hotmail geeft hiermee een gevoel van schijnveiligheid. Ongetwijfeld zal deze mogelijkheid gebruikt worden door lieden die zaken liever voor hun omgeving verborgen houden.Wellicht een uitkomst voor de Belgische politica die op de 180e verjaardag van de Belgische democratie oproept tot onthouding van sex tot er een nieuwe regering is gevormd. Als ze spijt krijgt van haar belofte kan ze snel en anoniem een accountje aanmaken om haar dates mee te regelen. Niemand die het merkt. Tenzij het via onze geliefde lovely-faces is gegaan. Even opletten dus.

maandag 7 februari 2011

Maandag Wegwerp Hotmail

Hotmail denkt het ei van Columbus te hebben uitgevonden. Een hotmail account dat je weg kunt gooien (?). Hoe werkt het, via je gewone hotmailaccount maak je een alias aan en als je er genoeg van hebt laat je het account weer vallen en maak je weer een nieuwe aan. Hergebruik dus, Hotmail denkt aan het milieu. Als je het rustig na wilt lezen dan is hier de link: http://t.co/C4bP11n . Nergens in het artikel wordt aangegeven wat er met je gegevens wordt gedaan en waar de mail die je keurig netjes op je zoveelste alias hebt ontvangen heen gaat als je het weg hebt geworpen. Hotmail geeft hiermee een gevoel van schijnveiligheid. Ongetwijfeld zal deze mogelijkheid gebruikt worden door lieden die zaken liever voor hun omgeving verborgen houden.Wellicht een uitkomst voor de Belgische politica die op de 180e verjaardag van de Belgische democratie oproept tot onthouding van sex tot er een nieuwe regering is gevormd. Als ze spijt krijgt van haar belofte kan ze snel en anoniem een accountje aanmaken om haar dates mee te regelen. Niemand die het merkt. Tenzij het via onze geliefde lovely-faces is gegaan. Even opletten dus.

zondag 6 februari 2011

Zondag The Lovely Face of Mark Zuckenberg

" We hebben het van jou geleerd, Mark ! ". Klik op de nieuwe dating site http://www.lovely-faces.com/ en je ziet keurig geordend de man of vrouw die aan je stille wensen voldoet. Althans, als je wensen zich beperken tot de vorm van zijn of haar gezicht. Je kunt kiezen uit smalle, rondvormige, ingevallen, of blozende gezichten. Zoek je een grappige man of juist een meer bescheiden vrouw. De datingssite heeft het voor je. Net opgericht en nu al meer dan 250.000 profielen. Wat blijkt: de site heeft alle profielen keurig netjes van face book geplukt. Als je even doorklikt kun je ook zien wie de beste vriend of vriendin is van je toekomstige date.  De dating base is samengesteld uit meer dan een 1.000.000 profielen.
De makers van de nieuwe site doen niet moeilijk. De diefstal van de persoonsgegevens is direct bekend en toegelicht met een statement. Ze wilden aantonen dat het zeer eenvoudig is om gegevens van Facebook te gebruiken en te kopieren. Niets privacy-bescherming. Op hun eigen website geven ze keurig netjes hun motieven en hun werkwijze aan http://www.face-to-facebook.net/how.php .
Dat Facebook not-amused is, is duidelijk. Net nu de beurswaarde een beetje vorm begint te krijgen wordt de luchtballon met naalden beschoten. beetje hypocriet is het wel. Was het niet Mark zelf die de de verschillende databases van zijn universiteit heeft gehackt om zijn toekomstige imperium mee op te bouwen?

Kom je jezelf tegen op lovely faces? De makers geven je een keuze: If you find your picture or data in the website and want it to be removed, ask and we will remove it. Ik hoop dat ik nog even de tijd heb. Ik ga me door de gezichten heen worstelen tot ik het sippe gezicht van Mark zelf gevonden heb.