maandag 11 april 2011

Maandag Hillen: Onverzekerd de Champions League in

Regeren is keuzes maken. Regeren is ook uitleggen waarom je bepaalde keuzes maakt. Een beetje regering zorgt ervoor dat ze voldoende draagvlak heeft onder de bevolking. Dat maakt het een stuk makkelijker. In Nederland is dat redelijk ingebed, immers we zijn een democratisch land. We kunnen door de noodzaak van coalitievorming en gedoogmogelijkheden niet alles overzien als "bevolking"maar een redelijk inschatting van wat ons te wachten staat kunnen we wel maken. Of we het daar nu mee eens zijn of niet. Dat het rechtse kabinet flink zou gaan snijden in sociale voorzieningen en in linkse hobby's was te voorzien. Eens of niet eens, de meeste stemmen gelden. Hadden we maar met zijn allen andere keuzes moeten maken. Voorwaarde voor ons democratisch bestel is wel dat de maatregelen van een regering enigszins aansluiten bij de beloftes die de aangesloten partijen voor de verkiezingen maken, of in elk geval aansluiten bij het profiel dat ze uitstralen. Dat is wel zo handig.
Verrassend was dan ook dat dit kabinet afgelopen vrijdag instemde met ongekende bezuinigingen op defensie. Een op de zes banen gaat verdwijnen, waarvan de helft gedwongen, alle zestig Leopard tanks kunnen worden verkocht of naar de schroothoop gebracht, 6 grote schepen verdwijnen evenals vele F16s. Had de SP, Groen Links, of zelfs de PvdA deze maatregelen genomen dan was het meer voorspelbaar geweest en waren in rechts Nederland de rapen gaar geweest. Gelukkig, aldus Hillen vrijdag, hoeft rechts Nederland niets te vrezen want we zijn als klein Kikkerlandje nog steeds in staat om op Champions Niveau mee te spelen. Op zich al een vreemde metafoor. Alsof oorlogvoeren een titelstrijd is waarbij legers elkaar in de haren vliegen en de burgers, het publiek, op enigszins veilige afstand hun manschappen toejuichen. (Laten we deze vergelijking maar niet te hard verkondigen in landen die in oorlog zijn en waar dagelijks burgerslachtoffers vallen.)

Naar nu blijkt heeft Hillen heel iets anders willen zeggen. Uit bronnen van de Volkskrant blijkt dat uit de brief van Hillen een zeer cruciale zin is geschrapt. "Ik hoop dat deze brief bijdraagt tot het besef dat Nederland voor zijn veiligheid onderverzekerd dreigt te raken".

Mooie boel! Eerst kiezersbedrog (rechts snoeit op een wijze in defensie waarvan links nooit had durven dromen) , daarna illusies scheppen (we spelen op Champions Niveau mee) en dan blijkt ineens dat we als land onderverzekerd zijn en dat moeten verzwijgen voor de burgers die beschermd moeten worden.

Er staat ons nog heel veel te wachten de komende jaren. De bezuinigingsmaatregelen beginnen nu pas lekker op dreef te komen.