Waarschuwing vooraf: in deze blog zijn een aantal links opgenomen die opzwepend zijn, lang duren en ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. U kunt de links een voor een aanklikken (open in apart venster), u kunt de links kopieren en op een rustig moment gaan luisteren, u kunt ook naar de facebookpagina gaan van Dagtaak om daar later de clips een voor een aan te klikken en te beluisteren: Facebook -Dagtaak. Vrienden maken mag, ook al kennen we elkaar (nog) niet.
Vandaag is immers een feestje. Dagtaak bestaat vandaag precies 1 maand en dat moet gevierd worden, met muziek vanzelfsprekend.
Vrijdagmiddag heb ik de vraag de twitter-ether ingegooid welke band, met welk nummer echt op het favorietenlijstje moest staan. Verrassend maar niet onterecht werd The Doors LA Woman het meest genoemd (aanklikken mag, maar dan in apart venster, zodat je verder kunt lezen.( http://www.bitly.nl/7ad2a7 ) . Jim Morrison nog springlevend, uitdagend en opzwepend en altijd dat orgeltje! The Doors waren en zijn de cult band bij uitstek. Zelfs mijn dochter, 18 jaar, bezocht twee jaar geleden het graf van Jim ( zij noemt hem steevast Jimmy) in Parijs en viel in zwijm voor twee look-alikes van Jim die met een gitaar oude nummers nieuw leven in zaten te blazen aan de rand van zijn graf. Voor vol begrip: zij is geboren 21 jaar na de dood van Jim Morrison in "71.
Toen Jim Morrison overleed was de Afrikaanse muziek onbekend in het "Westen" behoudens wat post-koloniale deuntjes en natuurlijk de reggae die wel volop op kwam in de jaren '70 door Bob Marley. De man die in Afrika Wereldberoemd was en steeds populairder werd in Europa en de VS was de Nigeriaan Fela Kuti. Met een sound die zich laat omschrijven als Afrikaans en toegankelijk voor westerse toehoorders wist hij massa's op te zwepen en zelfs een rol-model te worden in zijn land van herkomst Nigeria. Fela werd presidentskandidaat. Hij redde het (net) niet en kwam eind jaren negentig om het leven door Aids. De legendarische Fela Kuti is nog steeds meer dan het aanhoren waard. Fela was ook een cult-held. Hij heeft een greep gedaan naar de macht in Nigeria en verloren. In Midden Afrika maar ook in veel Noord-Afrikaanse landen is Fela Kuti nog steeds een begrip. Zijn leven is vervat in een musical waarin zijn zoon een hoofdrol vertolkt. Eind april 2011 zal deze musical die al een tijdje in New York heeft proefgedraaid ook in Nigeria zelf worden opgevoerd. Op het podium een batterij aan blazers, zangers en percussionisten. Kijk en geniet: http://www.bitly.nl/dd1250 . Fela is cult. Nog steeds staat hij model voor de emancipatie van de onderdrukte (Noord/Midden) Afrikanen.
Colin Benders vindt het niet leuk. Na een waanzinnig succesjaar in 2009 heeft hij er alles aan gedaan om zijn Kyteman-project om te buigen tot Kytecrash. Op teren op succes zou een zware straf moeten staan en vernieuwing is het credo! Gelukkig gaat Colin niet overal over en is het ook een beetje het feestje van Dagtaak die wil laten horen dat wat Colin deed met zijn Kyteman zeker raakvlakken heeft met Fela Kuti tientallen jaren daarvoor. Blazers, overvol podium, uitstraling en genialiteit. She blew like Trumpets (http://www.bitly.nl/7016c6) .
Niets is veranderd en niets verandert zo snel als de waan van de dag. Zolang de passie en de waarachtigheid van de muziek herkenbaar is, is muziek meer dan een troost. Ze is de aanjager van veranderingen en van inspiratie. The Doors, Fela Kuti en Kyteman!
Met dank aan BlogspotNL, Mijn dochter en Mevrouw Dagtaak.