woensdag 2 maart 2011

Woensdag Van Meurs en Rechtbankverslag via Twitter

Gisteren stond een oud-wethouder en wereldberoemd politicus in Arnhem voor de rechtbank. Reden: bezit van aanzienlijke hoeveelheden kinderporno op zijn pc en verdacht van verspreiding van foto's en ander beeldmateriaal. De naam van deze man Van Meurs kan hier genoemd worden. Enige vorm van bescherming van de naam zoals dat gebruikelijk is zolang iemand niet is veroordeeld hoeft niet meer. Waar De Pers nog melding maakt van de zitting van gisteren met "Van M", is onder meer in De Gelderlander voluit zijn naam te lezen. Wel begrijpelijk. Toen deze man in november 2010 is opgepakt ging er een golf van eerst ongeloof en later van diepe afschuw en verontwaardiging door het Arnhemse. Van Meurs is bekend, lange tijd als wethouder, en de laatste jaren als gemeenteraadslid, zijn naam verhullen zou vreemd zijn geweest.
Gisteren werd een voor mij nieuwe vorm van journalistiek geintroduceerd. Via Twitter kwamen om de paar minuten de meest schokkende one-liners voorbij. Over de aard van de foto's. Over de persoonskenmerken van Van Meurs. Over seksuele voorkeuren. Na verloop van tijd werd mij duidelijk dat dit niet zozeer one-liners waren, maar dat er verslag werd gedaan van een rechtszitting door Berrie van Helden redacteur van De Gelderlander. Gedurende de dag werd dit bevestigd door een tweet van de hoofredacteur van De Gelderlander die verwees naar de hashtag # waar de zitting bijna live gevolgd kon worden. Het verhaal is vreselijk, de missstappen van Van Meurs zijn onterend, de sexindustie die daarachter zit is misdadig en te vunzig en gruwelijk voor woorden.

Ik ken de redacteur van De Gelderlander niet persoonlijk maar geloof in de oprechtheid en integriteit van deze man. De vraag die steeds door mijn hoofd spookt is echter of deze vorm van journalistiek niet te ver gaat. Gaan we over naar een nieuw soort Twitter journalistiek waar in 140 tekens middels one-liners, hoe kan het anders met 140 tekens, zonder mogelijkheid tot duiding en analyse, gegevens over personen de wereld in worden gestuurd?
Wij, gewone burgers, hebben het recht om goed geinformeerd te worden. Twitter is een prachtig forum om snel kennis, meningen en nieuwsfeiten tot ons te krijgen. Voor zaken waar duiding, analyse en toetsing van geraporteerde feiten een rol spelen om tot een oordeel te komen ligt dat anders. Ik ben er nog niet uit. Het artikel vandaag in De Gelderlander van dezelfde Twitter Journalist was goed en informatief. Veel tweets die gisteren geplaatst zijn onder de hashtag #vanmeurs zijn niet meer te achterhalen, en dat lijkt me maar goed ook. Niet voor herhaling vatbaar. Uitspraak 15 maart.