woensdag 23 maart 2011

Woensdag ADO en het decorum van onze rolmodellen

Woensdag ADO en het decorumverlies van onze rolmodellen

Al dagen pieker ik me suf. Er klopt iets niet aan de berichtgeving rond Lex Immers van ADO. Natuurlijk: hij had het vast niet bedoeld om daadwerkelijk te gaan jagen op Joden in Nederland. En natuurlijk de rijmzin: Hamas, Hama etcetera was niet letterlijk bedoeld door de supporters. Lex geneerde zich op dat moment dan ook niet om met een paar medeploeggenoten en de trainer mee te lachen op het podium en het feestje nog wat te rekken. De sfeer zat er immers goed in na de overwinning.
Vele interviews zijn we inmiddels verder. In de VI, het AD, voetbalprogramma's op de TV en vast nog veel meer. De discussie gaat over de geuzennaam die de Ajax-supporters aan zichzelf hebben gegeven, en in hoeverre Lex toen hij op het podium stond al dan niet besefte of het om een geuzennaam of om een bevolkingsgroep ging. Hij besefte niet dat het ronduit kwetsend, beledigend en ook nog angstwekkend is wat zij daar uitkraamden.Hij accepteert zijn straf (geldboete) en ook John heeft ruimhartig zijn excuses aan Ajax aangeboden. Kous daarmee af.
Maar waar ik steeds over pieker, behalve natuurlijke de pijnlijke en walgelijke vertoning, is het enorme decorumverlies waar rolmodellen en gezagsdragers in Nederland zich publiekelijk aan openstellen. John van de Brom, een hartstikke leuke vent overigens en hij bewijst zich als een goede coach, die op het podium met een biertje in hand lachend naar de blote borsten van ene Annemiek zit te kijken. Ok, voetbalcoach, beetje populistisch mag, mits je niet te ver gaat in je uitlatingen. Hij had daar helemaal niet moeten staan, maar een fantastisch interview moeten afgeven.
Cohen, serieus en sympathiek gezagsdrager, die zich mee laat nemen in een polonaise tijdens een KoffieMax uitzending of een rol als Poppenkastpop aanneemt. Hij had dat niet moeten doen, maar serieus moeten uitstralen dat hij een man is die regeringsverantwoordelijk wil en kan nemen.
Erica Terpstra, een vriendelijker mens ken je bijna niet en moeder alle sporten, die in de euforie na de zoveelste gouden medaille tijdens de winterspelen straalbezopen het Nederlandse volk via de radio toespreekt. Ze had uurtje moeten wachten en nuchter maar enthousiast moeten vertellen dat deze successen gevolg zijn van tasoenlijk sportbeleid.
Populistisch taalgebruik in de Tweede Kamer. Voorbeelden te over. Getier en elkaar voor rotte vis uitmakend terwijl wij, de massa, wil dat we fatsoenlijke vertegenwoordigers hebben.
Allemaal zelfgekozen momenten, los van politieke zaken, corruptie of ambtsmisbruik zoals Leers in Bulgarije of in brievenbusplassende politici.
Zelfgekozen decorumverlies om de Nederlandse bevolking, de supporters, de kiezers duidelijk te maken dat ze 1 zijn met hun achterban. Dat ze ook kunnen zuipen, brallen, hossen en elkaar voor rotte vis uit kunnen maken.
Op de videobeelden vanuit het ADO-honk zie je dat enkele supporters zich lachend op de benen slaan met een blik van..nou ja..als wij dat nu doen, maar zie je die mafkezen op het podium! Als Cohen zich hossend aansluit bij de polonaise zijn de beelden nog dagenlang vaste humor op de TV en zelfs de meest fanatiek hossende carnavalvierders krijgen plaatsvervangende schaamte. Iedereen gunt Terpstra een borrel, maar om dat nu straalbezopen op de radio te laten blijken terwijl zij de vooruitgeschoven post is voor ons land.
Ik noem speciaal Van de Brom, Cohen en Terpstra met name omdat het alledrie sympathieke mensen zijn waar, denk ik, weinig kwaad bij zit. Maar het gemak waarmee zij en vele andere gezaggsdragers steeds maar weer menen zich aan te moeten sluiten bij volksuitingen denkend daarmee populariteit af te dwingen is genant.
Daar zitten wij, kiezers, supporters, tv-kijkers helemaal niet op te wachten.Wij willen ook graag serieus genomen worden.