maandag 21 maart 2011

Maandag Odyssey Dawn en het Paard van Troje, De Vredesmars van Kadhafi

Maandag 21 maart Odyssey Dawn en het paard van Troje, de Vredesmars van Kadhafi


Als het aan Kadhafi ligt gaan binnenkort duizenden van zijn aanhangers op pad. Op pad van Tripoli naar Benghazi. Allen gewapend met slechts een olijftak. Het moet een vredesmars worden om de Libiers maar ook de wereld duidelijk te maken dat het land niet ten onder wil gaan aan opsplitsing en verdeeldheid noch aan plunderingen. Het Libische persbureau Jana maakte dit maandagochtend bekend. De aankondiging komt enkele uren na de hernieuwde afkondiging van een Staakt het Vuren. De opmars van de eenheden van Khadaffi naar Benghazi is kansloos geworden door het ingrijpen van de Fransen, Britten en Amerikanen.

Wat te doen als je leger is uitgedund, je nauwelijks meer slagkracht hebt en je manschappen zijn geisoleerd en in verwarring gebracht, en je wilt een stad innemen? Je bedenkt een Truc. Je organiseert een vredesmars! Kadhafi gaat er vanuit dat er duizenden met hem mee willen gaan om de tocht van 650 kilometer af te leggen. Vanzelfsprekend moeten deze burgers bevoorraad en beschermd worden. Ze worden dan ook geflankeerd door legereenheden van Kadhafi zelf. Broederlijk naast elkaar. Als een omgekeerd Paard van Troje zullen de manschappen Benghazi in kunnen wandelen. Geniaal! Hoe kom je er op.
Khadafi moet zich de afgelopen dagen doodgeschrokken zijn. Niet verwacht dat de internationale gemeenschap echt de daad bij het woord zou gaan voegen. Toen hij vernam dat de operatie de naam Odyssey Dawn had meegekregen, kreeg hij een glimlach om zijn mond. Eureka! ik heb het. Het hele weekend is Kadhafi in bed gebleven met slecht een boek: De Ilias van Homerus. Waarin de heldendaden van Odysseus staan beschreven. Odysseus is de bedenker van een list om de stad Troje in te kunnen nemen. De list bestaat er uit dat de Griekse manschappen verstopt in een groot houten paard binnen de stadsmuren wordt getrokken. Eenmaal in de stad gaat het paard open en de Grieken nemen de stad in.
De truc is genoeglijk bekend en de internationale troepenmacht zal niet zomaar een reusachtig paard of kameel de stad Benghazi in willen trekken.
Maar wat te doen tegen een groot menselijke schild bestaande uit burgers met olijftakken in de hand met naast zich gewapende militairen? Het Westen is als de dood om slachtoffers te maken onder de Libische burgers. Kadhafi heeft het omgekeerde paard van Troje bedacht en is hiermee van slachtoffer van Odysseus zelf de Odysseus geworden. Nu de uitwerking nog. De wandeltocht van Tripoli naar Benghazi zal minstens 10-12 dagen duren. Tijd genoeg voor Sarkozy en Obama om met een stapel goede boeken op het nachtkastje de tegenzet voor te bereiden.