donderdag 10 februari 2011

Donderdag van Nieuwsbrief tot Parool (70 jaar!)



Van eenmans- "Nieuwsbrief van Pieter 't Hoen" tot Verzetskrant "Parool"

Op 10 februari 1941 verscheen de eerste "Parool". Verzetskrant opgericht door Frans Goedhart. Vanaf het begin van de oorlog tot februari gaf hij regelmatig zijn "nieuwsbrief van Pieter 't Hoen" uit, gestencild in een oplage van zo'n 500 exemplaren. Het bereik was vanzelfsprekend veel hoger, het begrip socialmedia onbekend, de bedoeling was dat de krant onder betrouwbare sociale contacten doorgegeven werd. Vanaf 10 februari verscheen de eerste Parool, zie foto onder. De eenmanskrant veranderde van opzet. Er kwam een heuse redactieraad met Koos Vorrink en Wiarda Beckman. De krant werd niet langer gestencild maar gedrukt en de oplage liep op. Aan het eind van de oorlog opgelopen tot ruim 60.000 exemplaren. De laatste Parool (nr 99) in de oorlog verscheen op 6 mei 1945 (zie naast). Een prachtig archief van alle verschenen Paroolkranten en zelfs van de nieuwsbrieven van "t Hoen zijn op internet in te zien via www.hetillegaleparool.nl .


De macht en kracht van het gedrukte woord (nu in dictatoriale regimes: de macht van het digitale woord) is enorm. Het is veelzeggend dat het Parool in zijn openingsnummer niet alleen inging op de acties van de Duitsers ten aanzien van de terreur jegens de Joodse bevolking, maar ook uitdrukkelijk afstand nam van inperking van het gedrukte woord in Nederland. Het verbod op de Maasbode en het stopzetten van de nederlandse boekenweek.
De 7 puntslijst van terreurdaden ( "de lijst is verre van volledig" zo staat erbij) wordt afgesloten met de woorden:

WIJ Willen dit niet! Hoort gij barbaren! en de tijd is niet zo ver meer van ons af dat u dit aan het verstand gebracht zal worden, gij bezetter en gij, die heult met den vijand van ons volk".