vrijdag 11 februari 2011

Vrijdag Mubarak, Helden en Martelaren

Kent Egypte een volksheld, of zit er ergens nog een verborgen martelaar in ballingschap??


Alle kranten, alle oude media en sociale media twitteren, hebben live blogs, commentaren, achtergrondverhalen, cartoons en wat nog meer, over Egypte en wat ons nog te wachten staat in het Midden Oosten.

Grootste vraag van dit moment is natuurlijk wat of wie na Mubarak?



Voor zover mij bekend uit alles wat ik volg is het compleet koffiedikkijken. De Moslim Broederschap houdt zich nog even op de achtergrond en zegt geen machtsambities te hebben. wat niet is kan nog komen. Maar hoe voorspelbaar waren de machtswisselingen in een aantal landen waar ook de kracht van het volk heeft gezorgd voor een revolutionaire machtswisseling.

Het Poolse volk had een held, een ware martelaar.




Een man van de straat wars van intellectuele neigingen, sprak erbarmelijk Pools maar wist ondanks en dankzij zijn arrestatie tijdens de staat van beleg in Polen wereldfaam te krijgen en werd President.
Lech Walesa


De machtsoverdracht in Iran, wie herinnert zich nog de Shah van Perzie(?) (lees het prachtige boek van Ryszard Kapuszczinski over hem), resulteerde in de terugkomst van de in Parijs in ballingschap levende Khomeiny. Hij werd als een held verwelkomd. Los van de vraag of we er blij mee moesten zijn, de revolutie kende een ware volksheld.



Ideaal is een man of vrouw die letterlijk symbool staat voor alles wat er mis is in een land en ook nog de menselijke en intellectuele capaciteiten bezit om uit te groeien tot een charismatisch leider die zelfs door zijn voorgangers wordt gerespecteerd.

Nelson Mandela.




Een schrijver, Havel?, desnoods een guerillastrijder die zich bekend gaat maken, Castr0? , een legerleider die op de tank plaats gaat nemen en zelfhandig de draai van de loop verandert (Yeltsin). Nee, die namen hebben we nog niet Ik dacht zelf even aan Sulejmani, klinkt toch Egyptisch, maar blijkt een Servier te zijn. Even doorzoeken nog.