zaterdag 30 april 2011

Zaterdag Gedogen of Handhaven. Drooglegging tijdens Koninginnedag

De stemming gepolst. Koninginnedag 2011 is van start gegaan. Het beloofde een mooie dag te worden. Mooi doch streng. Nederland gedoogland is voor een dag Nederland handhaafland. Eberhard van der Laan zei het al: Streng is niet truttig! Geen sixpacks verkoop, taboe op de kratjes bier, flessen wijn niet voller dan wat er nodig is om 1 glaasje wijn uit te schenken, geen brommers zonder uitlaat, en vanaf acht uur iedereen naar binnen. Morgen gezond weer op.

Zo hoort het ook. Er zijn grenzen aan de volksfeesten. Gisteren heeft niet alleen half Engeland maar ook half Nederland geen steek uitgevoerd. Vandaag iedereen de straat op. Volgende week week de vijf mei feesten en als klap op de vuurpijl daaropvolgend de kampioensfeesten van onze nationale voetbalcompetitie. Er valt altijd wat te vieren. Dat mag. Maar binnen de grenzen van de betamelijkheid. Er moet ook nog gewerkt worden en met een kater lukt dat slecht. Nederland moet weer gezond worden en Eberhard met in zijn kielzog tal van kleinere ambtsdragers geven de aftrap.


Buiten was het nog niet goed doorgedrongen. Tijdens de ochtendwandeling met de hond heb ik al vele overtredingen zelf met blote ogen moeten aanschouwen. Er iets van zeggen hielp niet, nog erger, ik werd gek aangekeken en nageroepen. Bij de supermarkt werden dozen wijn, kratten bier en zelfs vele thuistaps ingeladen, voor het verpleeghuis zat de wijkalcoholist op het trapje aan een fles (vermoedelijk) sherry te lurken en in het park waar ik normaliter de hond laat loslopen zaten grote groepen minderjarigen elkaar geblinddoekt te pesten met stukken koek waar ze net niet bijkonden terwijl de ouders daar nauwelijks aandacht aan besteedden doordat ze in groepjes oranje jenever uit iets te grote borrelglaasjes met elkaar zaten te proosten op weer een losbandige dag.

Hoe al die drank op straat kwam is een raadsel. Eberhard had harde afspraken gemaakt met de supermarktbranche. De dag is pas net begonnen en nu al een chaos. Ik vrees met grote vrezen over het verdere verloop. Zo heeft het de Majesteit vast niet behaagd.