donderdag 28 april 2011

Donderdag Zaklopen en Oranjebitter in Lienden

Het vertaalbureau dat ingehuurd is door de Oranjevereniging in Lienden heeft het niet makkelijk. Wat ogenschijnlijk een eenvoudige opdracht was bezorgt de vertalers hoofdbrekens. Wat is zaklopen in het Pools? En hoe vertaal je de spelregels bij het koekhappen? Twee bussen vol Polen komen morgen aan in Lienden en moeten aan de slag met het opzetten van de traditionele zeskamp voor de Oranjegezinde gemeenschap van het Betuwse dorp. In heel Lienden waren onvoldoende mensen te vinden om Koninginnedag voor te bereiden en, even belangrijk, om de volgende dag genoeg mensen op de been te krijgen om de koekkruimels, de platgetrapte jute zakken, de gebroken ringen, en de her en der weggegooide lintjes op te ruimen. De voorzitter van de vereniging was duidelijk kwaad toen hij begin deze week bij Nieuwsuur, maar het kan ook een ander actualiteitenprogramma zijn geweest, boos in de camera keek en er schande over sprak dat de inheemse Liendense bevolking de handen niet uit de mouwen wilde steken. Ook de secretaris van de vereniging was niet te spreken over zijn dorp. Met een sjagrijnige blik stak hij de vlag, met wimpel, in de vlaggebuis en ging mopperend weer zijn huis in. Het belooft een fijne dag te worden in Lienden aankomende zaterdag en ik kan me voorstellen dat de Polen zelf alle koek zullen gaan happen, de liters oranjebitter weg zullen drinken en bezopen in de zakken stappen om vervolgens met het ringsteken nul punten te halen. Als ze na het uitslapen van de roes honger hebben kunnen ze kisten met nederlandse aardbeien gaan verorberen die door, ook met bussen aangevoerde Roemenen en Bulgaren, vers zijn geplukt. De plaatselijke Turkse pizzeria maakt overuren en huurt snel een legertje koks en pizzabakkers in uit diverse mediterane landen om de luie Liendense bevolking ook op zondag van voldoende voedsel te kunnen voorzien.

Ondertussen schreeuwen we moord en brand over nieuwkomers die onze baantjes inpikken en onze ware volksidentiteit vertroebelen.

Vandaag in de krant dat het onderzoek naar buitenaards leven tijdelijk is stil gelegd. Dit onder de kop dat ET voorlopig de telefoon niet opneemt. Dat is jammer, want als we zo eens rondkijken hoe de wereld ervoor staat dan is hulp van buitenaf dringend gewenst.