vrijdag 29 april 2011

Vrijdag Volksfeest Kousenband en Koningshuis

"Schande aan hem die er kwaad van denkt". Dit is de tekst die op de blauw fluwelen band is geschreven van de leden van de Orde van de Kousenband. De meest elitaire Britse adelijke orde. Prins William is Ridder in de Orde, maar ook bijvoorbeeld Margaret Thatcher. Keizer Hirohito is lid geweest, na er even uit te zijn gezet toen de schande van zijn daden in de Tweede Wereldoorlog te veel drukte op de orde. Het benoemen van de ridders is het voorrecht van de Britse Kroon.

Wat er gebeurt wanneer er een schande over je wordt uitgesproken is niet geheel duidelijk. Het klinkt toch als een soort Fatwah, je wilt er liever niet achterkomen, het onheil moet je niet over je afroepen. Aanpassen en accepteren lijkt het credo.

Op twee opeenvolgende dagen valt er te genieten van al het moois dat de twee gerenommeerde europese koningshuizen te bieden hebben. Vandaag het huwelijk van William en Kate in Londen morgen Koninginnedag in Weert, Thorn en natuurlijk ook Lienden.

In London wordt een exclusieve wc-pot ingebouwd in een hotelkamer waar Kate logeert en tevens een televisie in bad. Kosten voor de kleine verbouwing voor een nacht 150.000 pond. In Thorn waar Beatrix zaterdag een uurtje verblijft worden voor zevenhonderduizend euro (€ 700.000) aanpassingen aangebracht. In Lienden, gisteren al uitgebreid over bericht, zijn 200 Polen beschikbaar om voor de 6000 tellende gemeenschap de ballonnen op te blazen.

Zeg maar: echte volksfeesten! Maar er kwaad van denken komt niet in me op.

In beide landen worden de feestvarkens volledig afgeschermd van iedereen die er maar enigszins kwaad van kan denken. Hiervoor zijn volgens de beschikbare cijfers 5000 Britse agenten en in Nederland 1300 agenten (per uur) nodig. In Engeland vindt de ceremonie nog plaats op een stukje Londen waar vaker dit soort festiviteiten zijn georganiseerd, dus redelijk te plannen volgens klaarliggende draaiboeken. In Nederland vieren we het elk jaar kriskras door het land heen. Nog een paar jaar en nog wat wat bezoeken van ons koninklijk huis aan dorpen, stadjes en steden en het blikveld van de bewakingscamera's dekken het gehele land. Zo bezien is het nog een nuttige investering ook.

Deskundigen hebben het terreurrisico en ook de creativiteit van eventuele aanslagplegers in kaart gebracht, dat maakt het eenvoudiger om te anticiperen op eventuele calamiteiten. Beatrice de Graaf laat de Volkskrant weten dat aanslagplegers meestal niet creatief zijn en zich dus laten inspireren door anderen. We gaan dus letten op voorwerpen, voertuigen, kleding en overige zaken die al eerder gebruikt zijn bij aanslagen. Naast het verbod op alle voertuigen, op ze nu in de garage staan of niet, zal er ook een verbod zijn in Thorne op alle hoofdbedekkers en zal , lijkt mij, het luchtruim worden afgesloten.

Om eventuele navolging van de Damschreeuwer te voorkomen zullen alle inwoners van Thorn een fluwelen band voor de mond moeten doen, geluidsdicht vastgeknoopt met daarop de tekst:

Schande aan hem die er Kwaad van spreekt.