zaterdag 2 april 2011

Zaterdag FE11, Fitna 2 en 007 van het CDA

Nabeschouwing FE11, Fitna II en de James Bond van het CDA


Er zijn van die dagen dat je met grote verbazing het nieuws volgt. Verontwaardiging, ongeloof, en euforie maken zich van je meester. Soms elkaar afwisselend dan weer irritant tegelijkertijd. Noem het maar de ondraaglijke verwarring van het bestaan. Niets is wat het lijkt en je probeert media te vinden die het voor je kunnen duiden of je helpen met het formuleren van een passend antwoord. Het begon al met een promotiefilmpje van Sjaak van der Tak, een kweker uit het Westland die de SP de loef wil afsteken met het symbool van de rode tomaat. In de gedaante van Agent 007 zoeft hij door het beeld: "Van der Tak, Sjaak van der Tak". Beoogd CDA voorzitter. Dit kan niet waar zijn ging door me heen en ik besloot me niet bij de neus te laten nemen en rustig de dag verder af te wachten tot De Grap zich zou openbaren. Knap gevonden vond ik de move van het CDA om de Grap waarheid te laten lijken door een dominee naar voren te schuiven met de naam Peetoom. Een protestantse dominee met de naam van een katholiek familielid. Over verbinding gesproken. Bij Pauw en Witteman, de dag was al bijna voorbij besefte ik ineens dat ik bij de neus was genomen. Dit zijn de echte kandidaten! Of de tomatenkweker of de katholieke dominee krijgt de verantwoording over de Partij die met een reusachtige vrije val te maken heeft en dat zelf nog steeds niet beseft. Of, misschien wel beseft maar nog niet wil geloven dat de wereld om ons heen veranderd is en dat de tijden van weleer nooit meer terug zullen komen. Nee, neem dan de Grap van Wilders. Op de dag dat in Afghanistan een VN-gebouw werd overvallen door een grote groep protestanten die in actie kwamen tegen de verbranding van een Koran in de Verenigde Staten, kondigde hij Fitna 2 aan. Welgetimed! Maar kan niet waar zijn. Het CDA komt met James Bond en Wilders met Fitna 2. Het zou vandaag nog even wachten zijn op waar de derde coalitiepartij mee zou komen. Een overweldigende Grap van de altijd goedlachse Rutte zou niet uit kunnen blijven.

Om op de hoogte te blijven is Twitter een goed medium. Mijn twitterkring beslaat alle lagen van de bevolking. Jong en Oud. Links en rechts. Journalisten, columnisten, bloggers, marketing specialisten, spiritualisten, politici en marktkooplui. Meest mensen met een vrij beroep die de tijd en ruimte hebben om het nieuws op de voet te volgen en te delen. Genoeg varieteit om a la minuut geinformeerd te worden mocht zich iets belangrijks voordoen. Gisteren voelde ik me eenzaam. Mijn inner circle uit de twitterwereld had vergeten mij op de uitnodigingslijst te zetten voor een landelijk spektakel waar voorzover ik zag bijna alle twitteraars uit mijn omgeving wel voor waren uitgenodigd. Ik was er niet en mistte daardoor het grote nieuws. Geen VVD grappen, geen duiding van Fitna 2 en niets over het James Bond spektakel van het CDA. Alles draaide om FE11 waarvoor ik niet was uitgenodigd.

Om half 12 gisteravond was ik er uit. Ruth Peetoom en Van der Tak gaven net antwoord op de vraag of Fitna2 nu wel zo verstandig is toen ik een Tweet kreeg van een prominente Volkskrantredacteur. Ik was de laatste die er ingetuind was. FE11 was een grap, het Fake Event van 2011. Opgelucht maar enigszins beschaamd sloot ik af.

De hele dag was een grote Grap.