dinsdag 29 maart 2011

Dinsdag Terugkomdag Kunduz Politietraining

Dinsdag Terugkomdag Kunduz Politietraining

Welkom Rekruten hier in het zonnige Kunduz op de maandelijkse terugkomdag. Blij dat jullie allemaal heelhuids weer zijn aangekomen. Ik mis alleen Abdul, iemand iets van hem vernomen? Ok, hij is toch de poort uitgegaan hoor ik daar achter iemand zeggen, en niet teruggekomen dus? Goed, dat is niet de bedoeling jongens. We hebben duidelijk afgesproken dat we met z'n allen binnen de poort blijven tot deze afschuwelijke oorlog achter de rug is. De poort gaan we alleen uit onder begeleiding van onze strijdmakkers. Als iemand Abdul tegenkomt laat hem zich dan direct melden bij AnneMarie. Zij is verantwoordelijk voor het verzuimbeleid bij deze trainingssesie.

Goed, wat gaan we vandaag doen. Twee dingen. We gaan leren hoe we mensen veilig kunnen laten oversteken in Kunduz stad. En daarna gaan we naar de spoorwegovergang om op een creatieve en ludieke wijze de mensen duidelijk te maken dat ze moeten wachten als er een trein aankomt. De politie is je beste vriend zeggen we in Nederland, en dat willen we graag ook hier in Afghanistan uitdragen.

We nemen Volkskrant fotograaf Ton Koene mee die een fotoreportage zal maken op Page Three van de People's Daily voor de Nederlandse achterban zodat ze daar ook zien hoe effectief een goed geolied politieapparaat in Kunduz kan bijdragen aan het welzijn van de burgers. Vanwege het tijdsverschil kan de foto dan mooi al 29 maart geplaatst worden.

Van belang bij het veilig laten oversteken van burgers bij drukke verkeersaders, zoals bij markten en grote pleinen, is dat jezelf als politieman zichtbaar maakt. Armen wijd uit elkaar, maak jezelf groter dan dat je bent en vergeet niet het STOP bord duidelijk zichtbaar in de hand te hebben. Kijk de mensen aan en zet je schoenen in de looprichting van het overstekende volk. Dit gaan we oefenen. Meerdere malen tot het er goed in zit! Wij zijn politie voor het hele land, Taliban of niet, het veilig overbengen van rechts naar links heeft de grootste prioriteit!

Als de oefening er goed in zit lopen we onder begeleiding rustig (!), ik herhaal rustig! dus niet zoals vorige keer, mannen, toen na de zelfmoordaanslag op de hoofdallee iedereen wild heen en weer begon te rennen, richting de spoorwegovergang. Daar wacht ons een verrassing. Kinderen uit het Nederlands Adorp hebben samen met de kinderen van het Minister Hillen college hier in Kunduz een bord gemaakt dat iedereen wel aan het denken zal zetten: Wil je Blijven Leven, Wacht dan Even!!

Ik laat jullie nu achter onder de bezielende leiding van Annemarie en Brigadier Jos. Over een maand zie ik jullie allemaal weer dan gaan we beginnen met onze alfbetiseringscursus. En tot die tijd: Wil je blijven leven, wacht dan even, maar dan wel binnen de poorten!