woensdag 20 april 2011

Woensdag Lelystad, Rita en het Staatsrecht

Het zit Rita ook niet mee. De partij met de trotse naam is al erg mager vertegenwoordigd in het land. En nu stappen ook nog twee gemeenteraadsleden op die voor TON in Lelystad zaten. Twee nieuwe trotse fractieleden aanwijzen zou je denken. Maar het staatsrecht bepaalt anders. Net als in de Tweede Kamer zitten de leden er op persoonlijke titel en kunnen ze gewoon onder een andere naam doorgaan. Er is gekozen voor Lelystads Belang. Origineel. Dat belooft wat. Toch voelt het niet helemaal lekker. Al zijn er veel voorbeelden vanuit de Tweede Kamer: Wilders en natuurlijk ook Verdonk zelf. Ook de LPF destijds had zo zijn afvallers. Maar in alle gevallen bleef de partij zelf vertegenwoordigd. Dat is nu in Lelystad niet het geval. Met landelijk door Rita verworven geld is er campagne gevoerd, zijn er posters gemaakt, is er geflyerd, aansluiting gevonden bij het partijprogramma. De naam TON sloeg kennelijk zo goed aan in Lelystad dat ze met z'n tweeen zijn gekozen. Ze hebben er nu ineens geen zin meer in en besluiten de gehele gemeenteraadsfractie maar op te heffen.

Volgens de eerste berichten heeft Rita Verdonk redelijk laconiek gereageerd. Maar inwendig zal ze koken. En als Rita kookt hou je dan maar vast.

Nu voorspelde dat hele TON gedoe al niet veel goeds. Vanaf moment 1 al niet. Vooral veel gedoe om geld, roddel en achterklap. Rita is paar keer tafeldame geweest bij Pauw en Witteman en verder nooit echt meer iets van haar gehoord. Eigenlijk een soort moderne Boer Koekoek. Een politieke cultfiguur. Van omstreden maar stevig opererende minister naar een geduchte tegenstander van Rutte met alle toeters en bellen daaromheen in het gevecht om de VVD, naar een clowneske vertoning. Volgens mij moet Rita maar zo snel mogelijk alle TON fracties opheffen, de hele naam van TON teruggeven aan de Tonnen in het land die er zich jaren lang ongemakkelijk bij hebben gevoeld, en gewoon een leuke baan gaan zoeken als gevangenisdirecteur. Dat deed ze goed. En af en toe ter opvrolijking bij Paul en Jeroen aan tafel.