woensdag 16 maart 2011

Woensdag Peespas, Bellijn, of 1 Aprilgrap Opstelten


Woensdag 16 maart Peespas, Bellijn of 1 aprilgrap Opstelten


Twee weken voor 1 April regent het al goede grappen in Den Haag. Martijn van Dam lanceerde een lachwekkend plan over het invoeren van een keurmerk voor actualiteitenprogramma's. Minister Opstelten gaat er dik overheen met het in het leven roepen van een telefoonnumer waar hoerenlopers verplicht naar toe moeten bellen voordat ze op bezoek gaan bij een dame. De achtergrond van zijn plan is nobel: tegengaan van vrouwenhandel en het stellen van een miminimleeftijdsgrens van prostituees. Maar het voorstel dat nu uitgewerkt gaat worden door een legertje ambtenaren is meer dan hilarisch.


"Welkom bij de prostitutie meldlijn. Om u goed van dienst te kunnen zijn, toets eerst uw 10 cijferig telefoonnnummer en sluit af met een hekje". Jan Visser uit Appelscha twijfelt. De hoogblonde dame van minstens 45 heeft al enige tijd zijn aandacht. Zal hij of zal hij niet. "Er zijn nog 10 wachtenden voor u". Zij tikt nogmaals op het raam en kijkt met een uitnodigende blik naar Jan. Nog even, moment! maakt hij haar duidelijk en steekt 10 vingers op. Nog 10 wachtenden! Jan wipt zenuwachtig op en neer en kijkt angstig om zich heen.
Gelukkig is hij niet de enige. Overal om hem heen ziet hij mannen bellen. Eigenlijk heeft hij nog geluk dat er maar 10, inmiddels 8 wachtenden voor hem zijn. De telefoon geeft een klik. Een smsje. Vast zijn vrouw. Hij durft het niet te openen bang dat de verbinding wordt verbroken en hij opnieuw achter in de rij moet aansluiten. Het achtergrondmuziekje is van Shirley Bassey, I'll never never gonna fall in love again, but you. Binnensmonds vloekt hij. Dit was het nummer waarmee hij op zijn huwelijksfeest de dans opende. Hij probeert zich weer op de dame achter het raam te concentreren. "Waarmee kan ik u van dienst zijn", een poeslieve stem meldt zich. Spontaan barst Jan in huilen uit. Dit is hem teveel. "Sorry, mompelt hij nog en loopt weg. Zich verontschuldigend zwaait hij nog even naar het raam waar inmiddels de gordijnen zijn dichtgeschoven.
Als hij de hoek om is opent hij het smsje. Inderdaad zijn liefste. Of hij niet wil vergeten de vuilnisbak buiten te zetten als hij thuiskomt. Zij is met een goed boek alvast naar bed gegaan. Blauwe Maandagen van Grunberg. Immers Boekenweek. Altijd Bal.