woensdag 9 maart 2011

Woensdag Moet Barbertje Hillen hangen of hulde aan de Klokkenluider?

Woensdag 9 maart Barbertje Hillen moet hangen of Hulde aan de Klokkenluider

Vandaag moet minister Hillen zich gaan verantwoorden in de Tweede Kamer. Over misstanden bij de marinebasis in Den Helder en over de wijze waarop hij geinformeerd wordt door zijn topambtenaren. Aan het eind van de middag zal duidelijk zijn of Hillen dit debat overleefd heeft of niet. Voor Dagtaak is het fijner als het debat uitgesmeerd wordt over meerdere dagen, immers, het is altijd goed als een column hoe actueel ook na enkele dagen nog steeds lezenswaardig is. De kans is namelijk erg groot dat het debat eindigt met goede voornemens en een paar fikse daden en we gaan over tot de orde van de dag.
Wat is er aan de hand? Een klokkenluider heeft een jaar geleden al melding gemaakt van ernstige misstanden bij een onderdeel van de Koninklijke Marine in Den Helder. De secretaris generaal en wat ambtenaren wistten hiervan en hebben verzuimd dit Hillen mee te delen. De Volkskrant beschikt over een mapje met correspondentie waaruit dit ook zou blijken. Hillen heeft dus de zaken niet onder controle en het is nu de vraag of Hillen zijn ministerie nog wel kan leiden.
Naast wissewasjes als het rijden in dienstauto's, prive bellen met telefoons bestemd voor defensiedoeleinden , het kopen en verkopen van wat drugs, een snipperdag nemen en dit niet melden (wie mist je in tijden van vrede?) is het meest opmerkelijke dat de legerleiding in Den Helder zichzelf bonussen heeft uitgekeerd.
Een bonus wordt uitgekeerd als een bedrijf boven verwachting winst maakt of wanneer de doelstellingen ruimschoots worden overtroffen. Doelstelling van onze Marine is nauwkeurig beschreven in de Rijksbegroting en komt er kort op neer dat de Marine zowel defensief als preventief ons land veiliger maakt en er voor zorgt dat er optimale assistentie wordt geleverd vanuit zee bij (reddings) operaties op het land. De top van de Marine vindt dus dat door hun inzet ons land veiliger is geworden en dat ze er van alles aan hebben gedaan om te voorkomen dat er ergens iets mis zou zijn gegaan. Zonder dat wij het weten, en soms is dat maar goed ook voor onze gemoedsrust, hebben wij kennelijk bloot gestaan aan ernstige situaties, zou ons land overspoeld zijn geweest door een Tsunami van Ellende als de Marine er niet zou zijn geweest. Bovenmatig gerealiseerde doelstellingen die een fikse bonus rechtvaardigen, en daar hoor je niemand over. Er was een klokkenluider voor nodig om eindelijk ons attent te maken op nieuwe helden die wij zo hard nodig hebben in ons land. Ik zou weleens precies van Hillen willen weten welke heldendaden ons onthouden zijn en waarom onze nieuwe Trompen en De Ruyters afgescheept zijn met een financiele fooi in plaats van een ereplek in de galerij der Groten. Al was het alleen maar om de knullige operatie van vorige week in Libie recht te zetten!