dinsdag 22 februari 2011

Dinsdag Khadaffi, Libie en de berichtgeving

Dinsdag 22-02-2012

Het idee achter een column is om een rond verhaal te maken. Met begin en eind. Een gedachte of observatie die af is en met de nodige scepsis de waan van de dag beschouwt. Dat idee laat ik vandaag los. Om de gebeurtenissen in Noord-Afrika en dan met nameLibie kan je niet heen. En dat is verre van de waan van de dag. Een exact beeld krijgen van wat gaande is, is niet mogelijk. De live-blogs van de Nederlandse kranten, de BBC en Al Jahzeera corrigeren om het uur hun berichtgeving en tonen vooral amateurbeelden waarvan het voor niemand duidelijk is waar ze precies zijn opgenomen en wat er gaande is. Er waren geruchten dat Khadaffi op weg was naar Venezuela, even later geruchten dat Khadaffi het Libische volk en daarmee de wereldpers zou toespreken. Even na enen vannacht kwam inderdaad "de Gids"van het Libische volk in beeld. Gezeten in een auto stak hij even zijn hoofd buiten de portier met een paraplu boven zijn hoofd en hield een speech van 20 seconden. Kern van zijn betoog was dat hij in Tripoli zit en niet op weg is naar welk land dan ook en zeker niet naar Venezuela. Dat was het. De amateurbeelden vol rennende mensen, vallende mensen, bloed en chaotisch geschreeuw werd er voor onderbroken. Andere berichten vertellen over desertatie van kopstukken uit het Libische leger. Het leger kiest de kant van het volk. Nu is het een publiek geheim dat Khadaffi al jaren geleden, bang voor een coup, flink bezuinigd heeft op het officiele leger en ze middelen verschaft die verouderd zijn. De elite troepen van Khadaffi en zijn familie zijn echter goed uitgerust en hebben duidelijk gemaakt via een speech van de zoon van Khadaffi dat ze zullen vechten op leven en dood. Inmiddels overteft het bloedbad in Libie ver het aantal slachtoffers dat in de omringende landen is gevallen. De EU heeft inmiddels haar afschuw uitgesproken en ook de VN heeft meer dan haar ongerustheid uitgesproken. Voor Berlusconi in Italie speelt nog een ander item. Khadaffi heeft laten weten dat indien de internationale pers en opinie zich tegen zijn optreden blijft uitspreken hij de vluchtelingenstroom richting Italie niet meer zal tegenhouden of controleren.
Khadaffi schijnt zich inmiddels verschansd te hebben in een kazerne in Tripoli. Vanuit het hele land wederom meldingen van honderden slachtoffers en zwaar geschut met inzet van helicopters, tanks en vliegtuigen. Aan de grens met Egypte schijnen anti-Khadaffi eenheden zich verenigd te hebben gewapende met onder andere kalashnikofs. Het enige goede nieuws vandaag is dat steeds meer journalisten er in geslaagd zijn het land binnen te dringen.

Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen zijn de volgende sites de moeite waard. sites met live of zeer actuele informatie:

Al Jahzeera Engels : http://aljazeera.net/watch_now
Volkskrant MO dossier: http://bitly.nl/555e01
Volkskrant liveblog: http://bitly.nl/8f8695
Meest recente (internationale tweets) : www.nulive.nl/26809/onrust_in_mo