donderdag 1 augustus 2013

Zwarte lijst van verboden woorden op het voetbalveld,Liverpool, de eredivisie en het fatsoen

Voetbal is een fysieke sport. Mannen raken elkaar aan, duwen, schoppen, trekken, spugen en slaan met de hand of geven elkaar een forse schouderduw.
Het hoort er allemaal bij.

Kun je het niet winnen van de tegenstander dan is er nog de mogelijkheid om de scheidsrechter in het ootje te nemen: zomaar gaan liggen en naar je hoofd wijzen, een perfecte schwalbe uitvoeren en snel de bal pakken om een ingooi te nemen terwijl je zelf ook weet dat de bal eigenlijk voor de tegenstander is.

Van alle tijden is ook het toewensen van zaken aan de de tegenstander waarvan je weet dat die het niet op prijs zal stellen: neger, flikker, mietje, motherfucker, prinses, spast, kreupele, manke, vrouwenvoetballer, zigeuner en jood. De lijst van verwensingen is nog niet compleet.

Waar het Nederlandse voetbal de aanstaande competitie gaat experimenteren met video scheidsrechters, gaat FC LIverpool experimenteren met een verboden woordenlijst. De lijst is bedoeld voor zowel supporters als de voetballers zelf.

"Stilte op en rondom het veld is het motto." Kun je je mond toch niet houden, slaak dan alleen positieve kreten. De lijst met mogelijke positieve uitingen is nog niet klaar. Te denken valt aan: "Goede bal, goed gedaan, mieters, moedervereerder, prins, atleet, knappert en als de vijandelijke keeper de bal uittrapt hem massaal toezingen met hooooooooo--------ger!"

De sport moet schoner, sympathieker, eerlijker en fatsoenlijker. Wat binnen de lijnen telt, telt ook daarbuiten. Respect voor elkaar, durf je medemens complimentjes te geven in plaats van hem onderuit te halen. Juich en klap mee voor een prachtige actie van de tegenstander. Kortom: de sport moet weer een gezamenlijk lichaamsoefening worden waarbij techniek, tactiek en fysiek vermogen op priis wordt gesteld.

Ik stel voor dat we een dweilorkest in elk stadion plaatsen die de lokale hits blaast, maar ook de lokale hits uit de omgeving van de tegenstander. Voetbal moet een feest worden, een afspiegeling van de samenleving zoals we die wensen. Thialf in de stadions.

Nog een paar dagen en we trappen weer af. Het belooft een mooi seizoen te worden.